Review Xperia XZ3 – smartphone-ul ce readuce Sony în atenția utilizatorilor!

La aproximativ o jumătate de an de la lansarea lui Xperia XZ2, Sony aruncă în scenă noul Xperia XZ3, anunțat la IFA Berlin, în urmă cu câteva săptămâni. Acesta marchează un moment important în istoria companiei, fiind primul terminal mobil ce vine cu ecran OLED. Mai interesant ca oricând, Xperia XZ3, se vrea a fi un redutabil competitor pentru vârfurile de gamă Samsung, Apple sau Huawei. Dar este oare ceea ce trebuie, astfel încât Sony să trezească iarăși interesul utilizatorilor de smartphone? Noi am testat telefonul timp de 3 săptămâni, în cadrul programului Orange Smartphone Tester și iată ce ne-a plăcut la el, dar și pe unde ar mai fi loc de îmbunătățiri!

Design. Ce primim în cutie? Display

Xperia XZ3 este fără doar și poate un smartphone extrem de elegant, cu finisaje bine definite, margini curbate, ramă din aluminiu, ce la prima vedere mă duce cu gândul la Galaxy S9 Plus, însă la o privire mai atentă, realizezi că ai de-a face cu un alt smartphone. Poziționarea butoanelor laterale diferă, de exemplu în cazul lui Sony avem toate butoanele fizice așezate pe partea dreaptă, iar în partea de jos, găsim declanșatorul de cameră. Poziționarea lui nu este cea mai fericită alegere, fiind destul de greu de folosit, dar după utilizarea lui de câteva ori, ajungi să te obișnuiești cu el. Iarăși cititorul de amprentă se regăsește pe spatele telefonului, dar nu este poziționat în partea de sus așa cum mi s-ar fi părut mai natural de accesat, ci la jumătatea telefonului, iar asta face ca de cele mai multe ori când vrei să apeși cititorul de amprentă, să murdărești de fapt camera.xperia xz3

Cu toate acestea XZ3 este după părerea mea cel mai finuț și mai atractiv model oferit de compania japoneză până în prezent. Spatele din sticlă securizată, este un aspirator de amprente, ce odată curățat poate fi folosit și pe post de oglindă. Însă nu amprentele ar fi durerea cea mai mare, ci faptul că este incredibil de alunecos, iar când spun alunecos, mă refer la faptul că alunecă și după suprafețele plane, și nu neapărat cele lucioase. Mie de exemplu mi-a alunecat după birou de vreo două ori. Așa că cel mai bine ar fi să-l protejezi cu o husă finuță, care să nu îi știrbească din frumusețe și totodată să-l protejeze de eventualele zgârieturi. Ținut în mână se simte bine, este ușor și lasă impresia unui smartphone premium la atingere. Nu ai spune că ai în mână un telefon cu o diagonală de 6 inch.

Pe latura inferioară avem portul USB Type C, jack-ul de 3,5 mm dispare, însă din fericire, pe lângă telefon, cablu de allimentare, încărcător și cărticele, Sony adaugă în cutie și un adaptor pentru jack-ul de 3,5 mm. Nu am spus nimic de cheița pentru tăvița SIM, și asta din simplul motiv că ea nu este necesară pentru acest telefon, sertărașul putând fi deschis prin simpla agățare.
Sony Xperia XZ3 vine cu standardul IP 68, ce-l face rezistent la apă. Telefonul poate fi scufundat în apă la o adâncime de 1,8 m pentru o perioadă de maxim 30 de minute, fără să pățească nimic. Asta înseamnă că nu ai de ce să îți faci griji la piscină. Protecția însă nu se aplică atunci când vine vorba și de apa sărată.

Display-ul de 6 inch, este un P-OLED(plastic OLED). Telefonul vine cu rezoluție Quad HD+, are un aspect ratio 18:9 și nu respectă tendința cu notch, îmbrățișată de majoritatea producătorilor. Ecranul este absolut superb, luminos, culorile vibrante, negrul este negru, ce să mai, o adevărată plăcere să urmărești clipuri sau filme pe acest telefon. Fiind un ecran OLED, de acum avem și modul Always-on, ce afișează informații utile, precum notificările ratate, ora sau data.xperia xz3

Specificații tehnice

Ca și în cazul lui Xperia XZ2, și noul Xperia XZ3 este antrenat la interior de chipsetul Qualcomm Snapdragon 845, ce funcționează în tandem cu doar 4 GB de RAM. Cam puțin având în vedere că majoritatea telefoanelor de top vin cu 6-8 GB în momentul de față. Ciudat este faptul că XZ2 venea și în varianta cu 6 GB, iar pentru noul XZ3, au preferat să producă varianta cu 6 GB doar pentru Taiwan. Cu toate acestea telefonul se mișcă foarte bine, este rapid și nu are lag-uri. Are o memorie internă de 64 GB, cu posibilitatea extinderii printr-un card MicroSD de până la 512 GB. XZ3 se numără printre puținele telefoane, ce vine la bord direct cu noul sistem de operare Android 9 Pie.

Sunetul este un alt punct forte al acestui telefon. Încorporează difuzoare stereo cu 20% mai puternice față de generația anterioară, iar apoi opțiunea Dynamic Vibration System, ce permite reglarea intensității vibrației în timpul melodiilor sau chiar dezactivarea ei.

Bateria de 3300 mAh este destul de mică, dacă ne uităm la vecinii de la Samsung și Huawei, care au reușit să își echipeze flagship-urile cu baterii de 4000 mAh, însă duce fără problemă o zi de utilizare decentă, cu muzică, ceva gaming, browsing, mailuri și ceva youtube.

Camera

Și în sfârșit am ajuns și la camera foto, caracteristica ce prezintă probabil cel mai mare interes pentru mai toți utilizatorii de smartphone. Xperia XZ3 vine cu o singură cameră principală, de 19 MP, apertură f.2/0 și autofocus. În condițiile în care majoritatea brandurilor de top își echipează telefoanele cu 2 și chiar 3 camere principale, ai spune că este nebunie curată că Sony lansează un terminal mobil cu o singură cameră. După părerea mea acest aspect este discutabil. Nici Google nu se aliniază acestei tendințe, și cu toate acestea am testat Pixel 2XL și am văzut că se descurcă mult mai bine decât multe telefoane proaspăt lansate. Chiar am realizat o comparație foto între Xperia XZ3, Pixel 2XL, OnePlus 6 și Galaxy S9 Plus, iar rezultatele m-au surprins.

Chiar dacă Xperia XZ3 vine cu un singur senzor, pot spune că telefonul realizează fotografii neașteptat de bune. În multe cazuri chiar a demonstrat că se descurcă mai bine decât un smartphone cu dual camera. Asta nu face decât să îmi confirme încă odată că nu contează atât de mult numărul camerelor, ci mai degrabă optimizarea software, iar Sony și Google se pare că au înțeles foarte bine acest aspect.

Camera principală are un senzor de 13 MP, cu o focală f.1/9 și este capabilă să realizeze selfie-uri destul de bune, fără a exagera cu modul de înfrumusețare.

Las mai jos câteva capturi foto, astfel încât să vă puteți face o părere legată de camera acestui telefon.

Concluzii

Xperia XZ3 este fără doar și poate un telefon reușit, care mi-a schimbat într-o oarecare măsură părerea despre terminalele mobile Sony. Este elegant, zbârnâie prin aplicații, ecranul OLED este absolut superb și realizează fotografii neașteptat de bune. Într-adevăr mai sunt aspecte de îmbunătățit, este departe de a fi un telefon perfect, dar cu siguranță Sony se află pe drumul cel bun, și cu acest smartphone, putem spune că are șanse să intre iarăși în topul marilor jucători de telefonie mobilă. Telefonul poate fi găsit în oferta Orange, la prețul de 329 euro la abonament și 799 euro la liber.

Păreri Pro și Contra:

Pro:

    • elegant
    • zbârnâie prin aplicații
    • ecran OLED
    • sunet
    • Android 9 preinstalat
    • realizează fotografii bune

Contra:

    • foarte alunecos
    • senzorul de amprentă este poziționat prea jos
    • declanșatorul foto este poziționat prea jos
    • bateria de doar 3300 mAh
    • prețul cam piperat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.