Review Roborock 2 – cel mai tare robot de aspirare!

Dacă m-ai fi întrebat acum câțiva ani ce părere am despre roboții de aspirare, aș fi spus că sunt o găselniță a producătorilor și că era lor va apune rapid. Nu mă înțelege greșit. Concluzia aceasta am tras-o după ce am văzut vreo doi roboți de aspirare care mi se părea că se mișcau oarecum haotic, lăsând în urmă destul de multe suprafețe neaspirate. Părerea mi-am schimbat-o însă prin 2017, atunci când am și testat primul robot de aspirare de la Xiaomi. Este vorba de modelul Mi Vacuum.

Mi-a plăcut foarte mult algoritmul pe care îl folosea și faptul că încerca să ajungă în orice colțișor al camerei, pentru a-și face treaba. Nu doar că m-a ajutat să economisesc timp cu aspirarea podelei, dar aveam în permanență casa curată. Totodată venea și cu un preț extrem de competitiv. Am scris și pe blog despre Xiaomi Mi Vacuum, dar pe canalul de YouTube poți vedea și o demonstrație legată de modul în care aspiră.

Astăzi a venit vremea pentru un upgrade. De ceva vreme testez ce-a de-a doua generație de roboți de aspirare de la Xiaomi. Este vorba despre Roborock 2, căruia i se mai spune și S5 sau S50. Oricum i-ai spune, iată ce trebuie să știi despre el și ce părere mi-a lăsat după ce l-am folosit aproape zi de zi în ultimele două luni. Roborock este similar cu modelul predecesor în multe privințe, doar că acum vine cu câteva îmbunătățiri, printre care și un mop cu apă, util pentru o reîmprospătare a podelei.

Ce preț are?

Poate fi găsit atât la magazinele din afară, cât și la cele din țară. Pe Gearbest are un preț de aproximativ 450$ și în jur de 2400 lei, la eMAG, Cel, evoMAG sau PC Garage.

Este scump, nimic de zis, dar chiar și așa, rămâne un bun competitor pe această nișă, dacă îl comparăm cu iRobot Roomba 980 sau Dyson Eye, care sunt de două ori mai scumpi. Chiar am văzut pe YouTube câteva teste între cei 3 roboți de aspirare și surprinzător Xiaomi Roborock 2 a fost mult mai eficient față de cei doi competitori ai săi.

Ce găsim în cutie?

Robotul vine într-o cutie de dimensiuni generoase, în interiorul căreia găsim un suport dintr-un plastic ceva mai rigid, care are rol de protejare a parchetului în cazul în care folosim robotul de aspirare împreună cu mopul și uităm să îl scoatem după finalizarea curățării. Practic, nu ai surpriza să constați că s-a deteriorat parchetul, pentru faptul că a rămas mopul umed pe el. În cutie mai găsim manualul de utilizare, al nostru este în chineză, dar dacă robotul este achiziționat din Europa, vine cu manualul tradus în engleză. Într-o altă cutie mai mică se află rezervorul de apă, cu două mopuri și 4 supape de rezervă. Prin aceste supape, mopul se umezește cu apă, iar ulterior poate fi folosit pentru a șterge podeaua. Mai primim o cutie cu cablul de alimentare și un filtru Hepa de rezervă. Aici apreciez faptul că de data aceasta s-au gândit ca pachetul să ofere și rezerve pentru o parte din consumabile. Și am ajuns și la docul de încărcare, care este mai micuț și mai finuț comparativ cu cel al primei generații.

Specificații Roborock 2:

  • senzor laser pentru maparea suprafeței de aspirare, senzori pentru detectarea pragurilor, escaladează cu ușurință obstacole cu înălțimea de până la 2cm, așa că nu mai are nicio problemă atunci când vine vorba de aspirarea covoarelor cu fir lung sau a celor pufoase, ba chiar aspiră mai eficient odată ce detectează că aspiră un covor, mărind puterea de succțiune.
  • wi-fi integrat, poate fi controlat din aplicația Mi Home compatibilă atât cu iOS, cât și cu Android, ce permite programarea pentru aspirarea periodică,
  • putere de aspirare de 2000 Pa, cu mai multe moduri de aspirare,
  • mop cu apă detașabil,
  • recipientul de colectare are o capacitate de 0,5l,
  • filtru HEPA lavabil,
  • cântărește 3,5 kg,
  • are 9,6 cm înălțime și diametrul este de 35,3 cm,
  • bateria este de 5200 mAh și oferă o autonomie de 150 minute și se încarcă în aproximativ 4 ore.

Design

Xiaomi Roborock 2 vine cu același design finuț, ceva mai elegant de această dată, cu aceeași combinație de nuanțe, de alb cu portocaliu ca și la prima generație. Materialele folosite sunt calitative, iar construcția este la fel de solidă și robustă. De menționat, faptul că este o idee mai mare față de prima versiune, la diametru are 2,3 cm în plus și la înălțime i s-a adăugat 1,65 cm. Cu toate acestea reușește în continuare să se strecoare cu ușurință pe sub piesele de mobilier cu picioare, pe sub calorifere, iar în cazul în care se întâmplă să rămână blocat, plasticul ce acoperă laserul responsabil pentru maparea camerei, se lasă ușor în jos, astfel încât roboțelul să poată ieși din încurcătură.

Pe partea superioară se pot observa 3 butoane, ce permit folosirea robotului fără aplicația Mi Home, iar în partea opusă, sub un capac se regăsește recipientul de colectare, ce are o capacitate de 0,5l suficient pentru a aspira o suprafață destul de generoasă. Eu de exemplu îl golesc cam după două utilizări, într-un apartament cu o suprafață de 58mp. Îl pornesc aproape zilnic. Având un micuț care merge de-a bușilea, simt nevoia să am în permanență podeaua aspirată. Oricum și dacă uiți să golești recipientul, nu-i problemă, vine cu un senzor ce te anunță atunci când este plin. În vecinătatea recipientului de colectare, se găsește și accesoriul de curățat părul. Îmi place că are un loc destinat și este la îndemână pentru a fi folosit ori de câte ori este nevoie.

Periile sunt aceleași ca și la prima generație și din ce am văzut se mențin destul de bine. De data aceasta filtrul HEPA este lavabil, așa că în cazul în care se îmbâcsește, nu-i problemă, îl bag sub jetul de apă, îl usuc bine și poate fi folosit din nou. Bumperul de atenuare a loviturilor este în continuare prezent, reușind să absoarbă cu ușurință șocurile și totodată împiedică zgârierea obiectelor de mobilier. Robotul este pus în mișcare de două roți motorizate, ce au o aderență foarte bună, indiferent de suprafața parcursă.

Cum funcționează?

Are o putere de 2000 Pa și poate aspira fără problema praful, firimiturile, bombonele, semințele sau părul de animale. Aspiră suprafețe ca gresia, parchetul și covoarele. Dacă în cazul primei generații avea o problemă cu escaladarea covoarelor, de data aceasta, Xiaomi pare că a rezolvat acest aspect, deoarece robotul poate escalada fără nicio problemă obstacole cu înălțimea de până la 2 cm. Se descurcă să aspire eficient covoarele pufoase. Mai mult de atât, odată ce recunoaște faptul că aspiră un covor, mărește puterea de sucțiune, astfel încât reușește să-și facă treaba mult mai eficient. Roborock 2 ascunde multă tehnologie la interior. Vine cu 12 tipuri de senzori:

  • unul laser pentru distanță(LDS), cu ajutorul căruia realizează harta camerelor ce urmează a fi aspirate, tehnologie pe care o întâlnim și pe mașinile autonome
  • senzor radar cu ultrasunete, pentru proximitate,
  • senzor infraroșu
  • 4 senzori de pantă
  • senzor de coliziune
  • senzor pentru recipientul de colectare
  • senzor de cădere,
  • senzor de ventilație
  • giroscop
  • busolă
  • accelerometru
  • vitezometru

Pe lângă micile îmbunătățiri cu care vine Roborock, acesta primește și un upgrade. Este vorba despre mop, care se lipește pe rezervorul de apă și ulterior se atașează aspiratorului. Selectăm funcția mop în aplicație, aspiratorul își reduce în mod automat puterea și începe să șteargă pe jos. Nu este la fel de eficient ca un mop normal, dar este ok pentru ștergerea prafului și reîmprospătarea podelei. Lavetele pot fi spălate și refolosite fără probleme.

Odată pornit, robotul de aspirare Xiaomi mapează suprafața de aspirare, face un tur al ei, pe margine, după care începe să aspire. Mi-a plăcut foarte mult faptul că nu aspiră haotic, așa cum încă o fac destul de multe modele de pe piață. O aspirare a unui apartament de 58 mp durează în jur de 55 minute. În cazul în care se împotmolește pe drum, te anunță, dacă rămâne fără baterie, se întoarce la docul de încărcare, iar în momentul în care ajunge la 80%, își reia activitatea din locul în care a rămas. Odată terminată curățenia, revine singurel la docul de încărcare.

Aplicația Mi Home

Robotul de aspirare poate fi controlat și din aplicația Mi Home, ce integrează nenumărate obiecte smart Xiaomi. Eu deja am adunat câteva prin casă. După instalarea robotului, robotul este gata să-și înceapă treaba. Folosindu-se de algoritmul SLAM, realizează harta suprafeței de aspirare, după care atacă fiecare colțișor accesibil al camerei, reușind să aspire incredibil de bine. Aplicația este relativ ușor de utilizat. Oferă destul de multe opțiuni. Funcția Zone Cean, permite selectarea unei anumite suprafețe de aspirare, funcția Spot Cleanup foarte utilă atunci când vrei să insiști pe o anumită suprafață, aspiră cam pe 2 metri în jurul punctului selectat. Tot din aplicație se pot seta pereți virtuali sau zone în care nu vrei ca robotul de aspirare să ajungă.

Poți urmări în timp real cum aspiră robotul, poziția lui și cât mai are de aspirat. Vine cu 4 trepte de aspirare: Silențios, Turbo, Echilibrat și Putere Maximă, astfel încât poate fi folosit în orice moment al zilei, fără a deranja în vreun fel. Folosit la putere maximă atinge cam 72-80 decibeli, asemănându-se cu un aspirator clasic, însă folosit în modul silențios, toarce precum o pisică, fără a deranja.

Robotul de aspirare poate fi controlat și de la distanță, în cazul în care vrei să își încheie treaba înainte să ajungi acasă. Eu de foarte multe ori îl pornesc când nu sunt acasă. Nu de alta, dar vreau să găsesc locuința impecabilă. Important este să te asiguri că nu sunt obstacole în calea lui(ex. cabluri).

Se mai întâmplă să îi scape de regulă obiectele foarte mici, pe care doar le atinge cu peria laterală, împingându-le oarecum într-o zonă care deja a fost aspirată. Dar sunt destul de rare cazurile acestea. În mare parte, robotul reușește să facă o treabă bună, iar eu nu mai simt nevoia să scot aspiratorul clasic și să îl pun în funcțiune atât de des. Cred că îl scot o dată pe săptămână, și asta doar ca să aspir colțurile camerelor și suprafața de după ușă, unde este evident că robotului de aspirare îi este imposibil să ajungă.

Autonomie

Bateria de 5200 mAh, asigură o autonomie de 2,5h, suficient pentru a aspira cam 250 mp, după care robotul revine singur la docul de încărcare. Dacă are de aspirat o suprafață prea mare, iar autonomia nu-i permite să acopere întreaga zonă, robotul se întoarce la încărcat și când ajunge cu încărcarea la 80%, își reia activitatea din punctul în care a lăsat-o.

Întreținerea „micuțului”!

Nu e mare filosofie. În principiu trebuie să cureți recipientul de colectare ori de câte ori este nevoie. Periile trebuiesc și ele curățate de firele de păr sau orice s-ar putea încolăci pe ele, iar la o perioadă de 6-12 luni(în funcție de cât de des este utilizat robotul de aspirare) trebuiesc înlocuite. Se curăță ușor, cu ajutorul accesoriului de tăiat din partea stângă.

Filtrul HEPA, trebuie și el scuturat din când în când. Bine ar fi să îl și spălați și să îl uscați înainte de a-l pune la loc în aspirator. Producătorul recomandă schimbarea filtrului HEPA la 2 luni. Eu zic că dacă este spălat regulat, poate fi folosit o perioadă mai mare de timp.

Lavetele se scot ușor și pot fi spălate la mașina de spălat, iar ulterior refolosite. Tot procesul de întreținere a robotului de aspirare este simplu și rapid.

Concluzie

Xiaomi Roborock este fără doar și poate un robot de aspirare extraordinar de eficient. Nu este perfect, nu poate aspira colțurile, nu poate aspira după ușă, dar are grijă să aspire destul de bine celelalte suprafețe din casă, fără ca tu să mai pierzi timpul cu această sarcină. Mai mult de atât, faptul că include și mop, îl ajută să strângă și mai bine praful după podea. Din punctul meu de vedere, poate înlocui aspiratorul clasic în proporție de 97%. Dacă ar putea aspira și colțurile sau suprafețele foarte strâmte, în care nu poate intra, cu siguranță, aș putea să înlocuiesc aspiratorul clasic complet. Dar până ună alta, mă mulțumesc că se ocupă să am casa curată zi de zi, fără ca eu să mai pierd vremea cu această activitate.

Păreri Pro și Contra:

Pro:

  • extrem de eficient
  • design atractiv
  • preț accesibil
  • vine cu mop
  • puternic
  • include 12 tipuri de senzori
  • aspiră atât gresie, parchet, cât și covoare
  • poate fi controlat cu ușurință din aplicație
  • filtru HEPA lavabil

Contra:

  • nu poate aspira colțurile și suprafețele de după ușă

Iată și o comparație între Roborock 2 și Xiaomi Robot Mi Vacuum:

2 comentarii

  1. Am testat mai multe modele. Sunt ok insa absolut toate au aceeasi problema. Nu-si pot goli singure recipientul de praf. Cu alte cuvinte nu conteaza cata tehnologie au bagat in ele, gen laser, wi-fi, gramezi de senzori, ca se reincarca singure la docking etc. etc. cand s-a umplut recipientul de praf trag frumosel pe dreapta si … that’s it ! Si chiar si asa fac curatenie de suprafata, cat sa ne incante ochii. Tot trebuie sa vin cu aspiratorul ala mare cu fir si cu filtrare prin apa ca sa aspir cum trebuie tot praful. Iar aspiratul covoarele cu astfel de jucarii nu pot decat sa cred ca e o gluma rasuflata. Hai sa fim seriosi! Daca ati vedea cata mizerie ramane in apa dupa ce aspir saptamanal covorul v-ati lua gandul de la astfel de jucarii.

    • Mihai au apărut și roboți de aspirare care își pot goli recipientul, doar că sunt mult mai scumpi, iar legat de aspirare, roboții aceștia sunt niște „jucării” pentru întreținerea curățeniei de zi cu zi. Nu înlocuiesc în totalitate aspiratorul clasic deocamdată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.