Printre telefoane, laptopuri și accesorii, astăzi revenim la treburile casnice și vedem cum mai putem simplifica lucrurile aici, mai ales în contextul actual când se pare că ne îndreptăm iarăși către a lucra de acasă.
Așadar, de data aceasta vorbim despre aspiratoare, că ce să vezi mai trebuie să le punem la treabă din când în când. Mai exact vorbim despre un aspirator vertical. Este vorba despre Roidmi X30 VX, un model fără fir, cu mop, care promite să aspire și să șteargă podeaua precum o gospodină adevărată. Dacă reușește sau nu, aflați din materialul de astăzi.
Aspiratoarele verticale fără fir sunt eficiente?
Nu știu câți ați auzit despre Roidmi, dar ca idee vorbim de o companie fondată în 2015, care, ca și multe alte branduri, face parte din ecosistemul Xiaomi. În momentul de față este lider pe piața aspiratoarelor fără fir din China, așadar din prima clipă aspiratorul mi-a creat mari așteptări. Prima mea interacțiune cu un aspirator fără fir a fost în urmă cu aproximativ 1 an și jumătate, când mi-am achiziționat un Jimmy JV53, un model realizat tot sub brandul Xiaomi, pe care îl folosesc și astăzi și care vine cu câteva avantaje față de clasicul aspirator robust. Este ușor, îți permite să aspiri locuința, să ajungi în orice colț fără să tragi de cablul de încărcare, dar în același timp, are și câteva lipsuri: vine cu doar două moduri de aspirare, primul prea slab, deci ca și inexistent, iar al doilea epuizează bateria când ai terminat de aspirat doar jumătate din locuință…deci o bătaie de cap la capitolul autonomie…Așadar am vrut să văd cu ce se diferențiază acest Roidmi X30 VX de al meu stick, care mă forțează să aspir locuința în două etape.
Unboxing
Și voi începe cu ceea ce primești în cutii, căci Roidmi X30 vine ambalat în două cutii, una pentru aspirator cu accesoriile lui și una pentru mop cu accesoriile aferente. În cutia robotului de aspirare primești o mulțime de accesorii care te vor ajuta să aspiri cu sârguință nu doar locuința. Îl poți folosi și pentru curățarea tastaturii și pentru aspirarea autoturismului sau a jaluzelelor.
Odată ce deschizi cutia, te întâmpină un capăt mic cu ajutorul căruia poți aspira colțurile, îmbinările de la canapea, plintele, interiorul mașinii, apoi mai găsești tubul metalic, o perie pentru saltele, încărcătorul, un accesoriu pentru colțuri, un încărcător de perete, astfel încât să ai aspiratorul în permanență la îndemână atunci când ai nevoie de el un filtru și un accesoriu de curățat peria, o prindere, peria principală de aspirare, încă două filtre și evident aspiratorul și manualul de utilizare.
În cutia pentru mop, găsești o perie de curățare, mopul cu lavetele montate împreună cu un recipient pentru apă, încă două lavete de rezervă și stația de curățare.
Design
Roidmi X30 VX este vârful de gamă al seriei X30 și vine cu tot ce a avut mai bun de oferit producătorul. Este câștigătorul a câtorva premii globale pentru design: Red Dot, IF și altele.
Aspiratorul arată premium, iar materialele folosite sunt de bună calitate. Se așează bine în mână, este flexibil și ușor de folosit. Are doar 6 cm grosime, ceea ce îi permite să se strecoare pe sub obiectele de mobilier, iar accesoriile lui îți permit să aspiri cele mai anevoioase zone ale locuinței. Are o greutate de doar 2,7 kg, ceea ce îl face confortabil de utilizat. Motorul dezvoltă o putere de 26500 Pa, dar pentru că multora dintre noi acești pascali nu ne spun mare lucru, mai bine să vorbim despre puterea de aspirare, că asta ne interesează, cât de bine aspiră? Ei bine, cu o putere de aspirare de 150W, aspiratorul poate fi folosit pentru a aspira fulgi de porumb, orez, bombonele, semințe. Aspiră nu doar podeaua, ci și covoarele, chiar și cele cu fir lung. Spre deosebire de aspiratorul meu vertical, acesta trage cu sârguință firele de păr agățate în covor, ba chiar și piesele mici de lego rătăcite printre firele lungi ale covorului. Vine cu 3 trepte de aspirare. Peria de podea cu forma în V este realizată din catifea moale și fibre de carbon, astfel încât să poată trage nu doar praful sau părul ci și obiectele de mici dimensiuni. Ce mi s-a părut interesant la acest aspirator, este iluminarea LED, care se activează atunci când cantitatea de lumină scade. Aceasta te ajută să nu ratezi niciun firicel de praf care îți iese în cale. Așadar, domnilor, gata cu scuzele de genul: “aaa, păi n-am văzut că e praf și aici”.
Încorporează un display, ce afișează în timp real câteva informații importante despre aspirator, cum ar fi: starea bateriei, notificare stare HEPA, notificare stare recipient de praf, conexiunea bluetooth și notificările pentru erori.
Cât aspiră și cum golești recipientul de colectare
Recipientul de colectare are o capacitate generoasă, 0,55l, suficient cât să aspiri o suprafață generoasă. Producătorul susține că poate aspira până la 450 mp. Eu aș spune că sunt niște cifre cam optimiste. L-am folosit într-un apartament de 60mp, cu un copil, care mai aruncă una alta pe jos și după vreo 3 aspirări am simțit nevoia să îl golesc. E adevărat, nu era chiar plin, dar eu prefer să evit încărcarea lui la maxim. În plus golirea recipientului se face foarte simplu. Printr-o simplă apăsare a unui buton. Aspiratorul beneficiază de un sistem de filtrare a aerului în 6 straturi, care-l ajută să filtreze eficient chiar și particulele fine de praf.
Vine și cu mop…
Partea interesantă la acest aspirator este că vine și cu mop și nu un mop simplu pe care îl plimbi pe pardoseală, ci unul cu control electronic al rezervorului de apă. Modul de funcționare este simplu și curat. Se atașează mopul la aspirator, se alimentează cu apă, prin orificiul acesta, lavetele vin deja montate, stația de curățare se alimentează și ea cu apă până la nivelul indicat pe perete și mopul este pregătit pentru a fi folosit în orice moment. Interesant la acest mop, este faptul că are 3 moduri de funcționare, care practic reglează debitul de apă folosit. Și avem așa: modul standard, modul umed intens și modul mop uscat. Modurile se schimbă de la acest buton. Așadar poți folosi mopul pentru a șterge petele umede, dar și pe cele uscate. Totodată îl poți folosi și în modul uscat, pentru a aspira și a șterge praful de pe podea. Capacitatea rezervorului este de 240 ml, suficient cât să asigure curățarea unei suprafețe de 150 m2. Are două trepte de funcționare, cea standard și turbo. Mopul vine cu două lavete rotunde și șterge cu o viteză de până la 200 rotații pe minut. Și aici am regăsit iluminarea LED, astfel încât nu vei rata nicio pată atunci când te apucă vrednicia. De curățat, se curăță singur printr-o simplă apăsare a butonului de pornire. Deci fără să pui mâna, fără să te murdărești, fără cel mai mic efort. Introduci mopul în stația de autocurățare și pornești modul de curățare. Îl lași să-și facă treaba. După ce a terminat, se oprește singur. Atât de simplu și igienic.
Aplicație
Pentru a beneficia la maxim de toată partea smart a lui Roidmi X30 VX, îți recomand instalarea aplicației Roidmi, ce poate fi descărcată atât din Google Play, cât și din App Store. Împerecherea se face rapid prin Bluetooth, iar din aplicație poți vedea câteva informații despre aspirator, precum: puterea de aspirare, autonomia rămasă, când ar fi cazul să schimbi filtrul. De asemenea poți alege dintr-o listă de 19 opțiuni, în ce limbă îți dorești să apară informațiile. Îmi pare că ar mai fi ceva de lucru la aplicație. Mai sunt momente în care se mai blochează și trebuie să ai puțină răbdare cu ea.
Autonomie
Așa cum vă spuneam la început, minusul cel mai mare al aspiratoarelor fără fir, este autonomia. La putere turbo, bateria se epuizează rapid, lăsându-te cu ochii în soare tocmai când te ia avântul de a aspira mai cu spor. În cazul lui Roidmi X30 Vx, autonomia ajunge până la 100 de minute, dacă folosești aspiratorul la putere minimă, însă părerea mea este că de cele mai multe ori îl vei folosi fie pe treapta a doua fie în turbo mode. Nu de alta, dar cu toții ne dorim să alocăm cât mai puțin timp treburilor casnice. Așadar folosit în modul turbo, vei avea la dispoziție cam 15 min, pentru a termina de aspirat, iar în cazul în care se epuizează bateria în modul acesta de folosire, trebuie să știi că îl vei mai putea folosi câteva minute în primele două moduri. Încărcarea aspiratorului complet se face în mai puțin de 2h. Îmi place tare că acest model dispune și de încărcare magnetică fără fir. Adică, ai terminat treaba, îl poziționezi pe încărcătorul magnetic, cu prindere pe perete și când vrei să îl folosești, îl ai la îndemână, gata încărcat.
Mentenanța
Aici nu vei avea mari bătăi de cap. Trebuie să golești recipientul de colectare, atunci când se umple, schimbă filtrele când ești înștiințat din aplicație că ar fi cazul să o faci, după utilizarea de 2-3 ori a stației pentru mop, schimbă apa, ai grijă ca din când în când să cureți periile de aspirare de păr și scame și cam asta e tot.
Preț
Prețul lui Roidmi X30 VX nu-i unul mic deloc. Aproximativ 2300 lei și poate fi găsit în oferta magazinului Geekmall. Mult mai scump decât un aspirator clasic, dar aici vorbim de un aspirator versatil, care aspiră și șterge podeaua. Vorbim de un model eficient și confortabil de utilizat, ce îți permite să ajungi în orice colț, fără a mai sta aplecat și fără a mai întinde cablul de alimentare prin casă.
Concluzii
Vorbim de un model potrivit pentru cei ce vor să optimizeze partea de curățenie și au un buzunar ceva mai larg. Ce mi-aș mai fi dorit de la el? Să îl pot folosi și atunci când este la încărcat și să stea în poziție verticală, fără a fi nevoie să îl sprijin de ceva.
Păreri Pro și Contra:
Pro
- arată premium
- este ușor de manevrat
- este versatil, îl poți folosi pentru curățat canapeaua, mașina, colțurile
- are un mop eficient, șterge inclusiv petele uscate
- mopul se curăță rapid, fără să te murdărești
- are o autonomie generoasă
Contra
- nu se poate folosi când e la încărcat
- nu stă în picioare fără să îl sprijini de ceva