Dacă în materialul anterior am făcut un test comparativ între camerele lui A71 și A72, nu puteam rata o astfel de comparație și între frații mai mici, Galaxy A51 și noul Galaxy A52.
Sunt fotografiile mai instagramabile cu noua generație? Camera lui A52 primește funcții noi? Filmează mai bine? Vedem astăzi, căci avem un set de cadre interesante pe care să le analizăm.
Pe scurt ce s-a schimbat de la o generație la alta!
Și voi începe cu design-ul, unde diferențele sunt evidente. De la modelul cu spate lucios, acoperit cu un policarbonat, căruia producătorul i-a spus Glasstic, anul acesta s-a făcut trecerea la un telefon acoperit cu un plastic mat, fin și mătăsos, care se simte bine la atingere. Nu este alunecos și se așează bine în mână. Galaxy A52 este o idee mai greu decât modelul anterior, dar și ceva mai gros. Mai exact cântărește 189 g, comparativ cu 172 g ai lui Galaxy A51 și măsoară în grosime cu 0,5 mm mai mult. Ca și în cazul lui A72, producătorul introduce și aici certificarea IP 67 de rezistență la apă și la praf, specificație care până anul acesta era rezervată telefoanelor de top.
Ecranul este același Super AMOLED, de 6,5 inch, de data acesta protejat cu Gorilla Glass 5 și rezoluție Full HD +. Ce avem în plus? O rată de refresh de 90 Hz, respectiv 120 Hz pe modelul 5G, pentru pasionații de jocuri pe telefoane mid-range.
La interior producătorul renunță la Exynos 9611 în favoarea unui chipset Snapdragon 720G, același procesor pe care îl întâlnim și pe A72. Acesta lucrează împreună cu 4/6 sau 8 GB RAM. În ceea ce privește capacitatea de stocare, dispare din peisaj varianta de 64 GB, păstrând doar opțiunile de 128 GB și 256 GB memorie internă, cu posibilitatea unui upgrade printr-un card MicroSD.
Baterie! Aici se suplimentează cei 4000 mAh de pe A51, cu încă 500 mAh. Mai nou generația 2021 suportă și încărcare rapidă la 25W, de care te vei bucura doar în cazul în care îți achiziționezi un fast charger separat. Din păcate funcția wireless charging rămâne în continuare doar pentru telefoanele premium, dar trecem peste acest neajuns și ne oprim la cameră.
Bun, acum că am văzut pe unde a mai adăugat și ce a mai scos producătorul să trecem la partea care ne interesează. Hai să vedem dacă sunt diferențe sau e aceeași Mărie cu altă pălărie?
Și avem un ansamblu foto principal cu 4 senzori pe fiecare telefon în parte. Pe Galaxy A52, senzorul wide de 64 MP, îl înlocuiește pe cel de 48 MP al lui A51. Senzorul ultrawide de 12 MP rămâne neschimbat, precum și senzorul macro de 5 MP și cel de adâncime, de 5MP.
Cât despre partea video, și aici, ca și în cazul lui A72, apare filmarea Full HD la 60 fps.
Și-acum să trecem și la partea practică, zic:
Fotografia de exterior
Am realizat un set de fotografii la exterior, în condiții optime de luminozitate, iar rezultatele arată cam așa. În cele mai multe situații, A52 reușește să surprindă mult mai multe detalii decât A51. Culorile sunt redate mai corect, le calibrează mult mai bine. Mai are și momente în care ratează, dar per total, mi se pare că diferențele sunt mult mai mari între aceste două telefoane față de ce am văzut între A71 și A72.
Zoom
Aici, am surprins în parc roata aceasta viu colorată. Din primul set de imagini se vede diferența de culoare, de contrast, pe A51 imaginile sunt supraexpuse, pierzându-se multe detalii nu doar la baza elementului de distracție, ci și din materialul amortizant de dedesubt și pământul din jurul lui. Cât despre vegetația din plan secund, nu mai vorbim.
Macro
În ceea ce privește fotografia Macro, rezultatele nu sunt rele pentru două telefoane din categoria de mijloc. Imaginile sunt destul de similare, În acest set de fotografii, A51 s-a descurcat o idee mai bine, reușind un cadru puțin mai clar.
Portret
Ca și în cazul lui A72 cu A71, și aici vedem că modul Live Focus a fost înlocuit de modul Portret. La aceste seturi de fotografii, culorile sunt calibrate mai corect de A52. Îmi place mai mult efectul de bokeh pe care acesta îl reușește, însă uneori greșește expunerea. Fotografiile realizate cu A51 în schimb sunt mai luminoase, dar nu reușesc să redea corect culorile.
Selfie
Diferențele nu sunt foarte mari, dar îmi place că A51 reușește fotografii mai luminoase și uniformizează mai bine pielea. Pe de altă parte, la A52 îmi place contrastul mai pronunțat. Delimitarea capului de fundal se face destul de corect, iar efectul de bokeh este mai bun pe A52.
Fotografia de produs
Aici avem un tort delicios care arată mult mai realist și mai bine pe A52. Și nu doar culorile sunt redate mai bine, ci avem și mai multe detalii. A51, încearcă să compenseze prin suprasaturare, însă nu reușește, căci pe A52 focalizarea este mai bună, ciocolata este mai apetisantă, iar elementele de decor mai detaliate.
Modul Night
Fotografia în condiții slabe de luminozitate reprezintă o provocare pentru orice telefon. În cazul celor două seturi de fotografii, clar A52 iese învingător. În cadrele realizate cu A51 se poate sesiza mai mult zgomot de fundal, în schimb A52 reușește cadre mai luminoase, cu mai multe detalii.
Video 4K
Și am ajuns și la partea video, unde observăm ca și în cazul fotografiilor, că A52 focalizează mai bine, culorile sunt mai bine redate, detaliile sunt mai bune, iar în condiții de luminozitate scăzută îl surclasează pe A51, unde zgomotul de imagine își face simțită prezența
Preț și disponibilitate
Samsung Galaxy A52 poate fi găsit în oferta magazinelor:
➤ eMAG – 1399 lei
➤ Flanco – 1499 lei
➤ Samsung – 1699 lei
Samsung Galaxy A51 poate fi găsit în oferta magazinelor:
➤ eMAG – 1350 lei
➤ Flanco – 1299 lei
➤ PcGarage – 1420 lei
➤ Samsung – 1399 lei
Concluzie
Ca și o concluzie, Samsung este ceva mai darnic cu seria de mijloc anul acesta. Certificare IP67, o rata de refresh 90 Hz, respectiv 120 pe modelul 5G, baterie puțin mai mare, difuzoare stereo Dolby Atmos. Cât despre cameră, îmi place că noua generație reușește să surprindă culorile într-un mod mai realist, mai natural comparativ cu modelul de anul trecut. În general cadrele sunt mai detaliate, expunerea se face mai corect, mai are și momente în care ratează, dar per total se vede o îmbunătățire. Nici în ceea ce privește filmarea A52 nu dezamăgește. Pentru un telefon din categoria de mijloc, eu zic că nu se descurcă rău deloc: mai multe detalii, culori corect calibrate. Stabilizarea își face treaba decent. Cât despre A51, nici el nu se descurcă rău deloc, ba chiar în anumite situații reușește să îl surclaseze pe A52.